Διατροφικά στοιχεία του αμυγδάλου, του πιο πυκνού σε θρεπτικά συστατικά είδους ξηρού καρπού, καθώς μια μερίδα (18-20 αμύγδαλα) την ημέρα αποδεικνύεται σύμφωνα με δεκάδες μελέτες ξένων πανεπιστημίων και οργανισμών, ευεργετική για την υγεία μας!
Τρία χρόνια προηγήθηκαν, προκειμένου οι αμυγδαλιές να αποδώσουν τα... ελάχιστα αλλά θρεπτικά οφέλη τους.
Τον χειμώνα το χώμα οργώθηκε με... ινί και τη βοήθεια των δίποδων φίλων μας, λόγω του δύσβατου της περιοχής.
Τον επόμενο χειμώνα έγινε το κλάδεμα και καθάρισμα των αμυγδαλιών από τα παλιά σημάδια και τα κλαδιά μεταφέρθηκαν μακριά από τις αμυγδαλιές προκειμένου να μην αποτελέσουν εστίες μικροβίων.
Φέτος το καλοκαίρι και όταν το αμύγδαλο "χαμογελάσει" δηλ. ανοίξει το περικάρπιο που θα έχει ξεραθεί μερικώς, θα στρωθούν πανιά στο χώμα και με το ράβδισμα οι καρποί της αμυγδαλιάς θα έρθουν στα χέρια μας.
Ακολουθεί η διαλογή από τα φύλλα και τους παλαιούς, -χαλασμένους καρπούς- και προχωρούμε στην αποφλοίωση του περικάρπιου από το ξύλινο μέρος.
Απλώνονται λίγες μέρες στον ήλιο ή τη σκιά, εξαρτάται από τη θερμοκρασία που θα επικρατεί και ξεκινάμε το σπάσιμο και το διαχωρισμό του καρπού του αμυγδάλου από το ξύλινο μέρος.
Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης νερού και των συχνών ξηρασιών στον νησί μας την Κέα - Τζια, τα τελευταία χρόνια, συνήθως χρειάζονται 4 έως και 5 κιλά άσπαστου καρπού για να αποδώσουν ένα κιλό ψίχας.
Όμως η περιεκτικότητά της σε ωφέλιμα για τον οργανισμό μας στοιχεία είναι τόσο μεγάλη που σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Σπάνια γευόμαστε ένα προϊόν στο οποίο ο άνθρωπος κοπιάζει και παρεμβαίνει μετά τη διαδικασία δημιουργίας και παραγωγής.
Πρωτεΐνη, υψηλής απορροφητικότητας από σώμα μας (δομικό συστατικό μυών, τριχών, νυχιών).
Φυτικές ίνες (διασφαλίζουν την υγεία της καρδιάς και του γαστρεντερικού συστήματος), φώσφορο, ασβέστιο, κάλλιο, μαγνήσιο (διατήρηση της καλής υγείας των οστών), ψευδάργυρο και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε (αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην ελάττωση του ρυθμού γήρανσης των κυττάρων).
Φυτοχημικές ουσίες, που φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση κατά καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και χρόνιων ασθενειών.
Μονοακόρεστα λιπαρά που μειώνουν την χοληστερίνη και διατηρούν την καλή χοληστερόλη σε υγιή επίπεδα στο αίμα - συμβάλλουν δε στην μείωση της ολικής χοληστερίνης.
Βοηθούν επίσης στη δίαιτα, καθώς αποδεικνύεται σε πρόσφατες επιστημονικές έρευνες ότι η λήψη φυτικών ινών με πρωτεΐνη, οδηγεί σε αυξημένο αίσθημα κορεσμού και βοηθάει στον έλεγχο της όρεξης και της πρόσληψης τροφής, ενώ η συχνή κατανάλωση καταπολεμά τις μολύνσεις από ιούς, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη (σε αυτό βοηθούν οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στον φλοιό και ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των παθογόνων μικροοργανισμών).
Το αμύγδαλο που παράγεται στο κτήμα μας στην Κέα - Τζια, αποτελεί το σύνδεσμο του κτήματος με το παρελθόν και συνεχίζει κατά κάποιο τρόπο την αγροτική παράδοση του νησιού της Κέας.
Φέτος, αν και η καλοκαιρία ευννόησε την παραγωγή, οι άνεμοι έκαναν ζημιά σε αρκετά δέντρα.
Πάντως, συγκριτικά με άλλες χρονιές η φετινή φαίνεται καλύτερη αν και οι απαιτήσεις μας για την τιμή πώλησης είναι υψηλότερες από τα περυσινά επίπεδα, καθώς ο μικρός καρπός έχει πολύ περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από άλλα αμύγδαλα που έχουν μεγάλο ποσοστό σε υγρασία.
Στο παρελθόν η υψηλή τιμή πώλησης του αμυγδάλου επηρέασε θετικά τους κατοίκους και φύτευσαν πολλές αμυγδαλιές στα πεδινά κυρίως μέρη του νησιού της Κέας - Τζιάς. Τώρα όμως σταθερά η αγορά ακολουθεί φθίνουσα πορεία, καθώς ο καταναλωτής έχει περιοριστεί οικονομικά, ιδίως τώρα με την κρίση του κορωνοϊού. Με συνεννόηση και συνεργασία σαν λαός θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες..
O ιστότοπος μας greekalmond.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Δείτε περισσότερα σχετικά με τα cookies